Husdjur är inte direkt en billig ”hobby”. De är levande varelser som förutom kärlek behöver förses med många andra små eller stora saker. Många ägare ställs ibland inför alltför höga kostnader för skötsel och underhåll av hundar och katter. Det värsta är när de bestämmer sig för att överge husdjuret på grund av brist på pengar. För alla som står inför höga priser kommer här några tips på hur kostnaderna kan sänkas.

billigare hundfoder

Prova andra typer av djurfoder

Beroende på vad din veterinär rekommenderar, behöver du inte betala galna summor för att mata dina lurviga vänner bra. Många av de dyra livsmedelsföretagen erbjuder också ett mindre känt märke av livsmedel som är lika hälsosamt men billigare. När du köper billigare mat, se till att ta dig tid att läsa ingredienslistan. Helst är kött den första ingrediensen. Det är en bra idé för katter att undvika mat som bara innehåller skaldjur, som fisk, som den huvudsakliga proteinkällan. Fisk kan orsaka låga nivåer av tiamin, som är ett viktigt näringsämne för din katts hälsa. Många katter blir allergiska mot fisk, och fisk tenderar att ha högre halter av gifter i sig än andra proteiner, varnar vissa näringsexperter.

Lär dig att umgås med och träna ditt husdjur

Var både ditt husdjurs vårdnadshavare och tränare. Socialisering av valpar och kattungar innebär att de anpassar sig till olika syner, ljud, lukter och människor. Du behöver inte betala certifierade tränare eller beteendevetare eftersom det finns många saker du kan göra själv i ditt eget hem. Din lurviga vän är smart och ivrig att lära sig varje dag, så dra nytta av olika möjligheter att utöka dina kunskaper. Från roliga trick för hundar (katter kan också lära sig trick!) till grundläggande träning som att gå i koppel och lära sig att släppa taget, hämta, etc., det finns massor av gratis resurser du kan komma åt för att hjälpa ditt husdjur att uppfylla sin potential.

tvätta hunden själv

Tvätta och ansa dina husdjur själv

Kostnaden för professionell grooming kan vara dyr beroende på var du bor och vilken typ av husdjur du har. För att spara lite, överväg att göra det själv hemma. Sarah Vooten, DVM, CVJ, säger att det lönar sig i det långa loppet att anpassa ditt husdjur till hemmatrimning av naglar och öronrengöring. Att trimma hundar och katter kan både vara enkelt och svårt beroende på personen och husdjuret, men det hjälper verkligen att starta dessa aktiviteter när de är unga. Du bör investera i bra verktyg, som professionella hårklippare. Tänk på att vissa husdjur, som Cairn terrier och perserkatter, har speciella skötselkrav. Men om du behöver öka tiden mellan besöken hos en professionell skötare bör hen kunna ge dig vårdtips för enkel daglig vård.

Hemlagade snacks till husdjur

Visa ditt husdjur lite mer kärlek genom att skaffa snacks som är lätta att förvara och innehåller hälsosamma ingredienser som du kan köpa billigt. Kom alltid ihåg att snacks inte bör utgöra mer än 10 procent av ditt husdjurs dagliga kost. Prova snacks som björnbärsjordnötsglass, kycklingbaconhundkex och tonfiskbitar från kattmynta.

Skapa en djurpassningsklubb

Har du någonsin betalat någon för att vakta din hund när du var borta på semester? De dagliga kostnaderna för kvalitetstjänster kan ibland vara chockerande. Så om du behöver andra alternativ, bilda ett roterande kollektiv med andra djurälskare som t.ex djurvakter och hundrastare. På så sätt kan alla lita på andra klubbmedlemmar som har ett intresse av att ge den bästa (gratis!) vården.

Gå med i lojalitetsprogram för djuraffärer

När du är en del av lojalitetsprogrammet är du alltid den första att veta om kampanjer, kuponger och andra rabatter.

Handla leksaker och tillbehör i lågprisbutiker

Kostnaden för att köpa tillbehör för husdjur som sängar, skålar och leksaker ökar snabbt. Vi föreslår att du handlar på lågprisvaruhuskedjor för att få ett bra pris på grundläggande tillbehör för husdjur. Glöm inte att många husdjursleksaker har en ganska kort hållbarhet, så det är inte så meningsfullt att köpa de som är dyrare.

Gör dina egna möbler och inhägnader för husdjur

Det finns så många bra DIY-idéer där du med lite uppfinningsrikedom och en bra plan kan du spara pengar.

Fråga om att få en betalningsplan för veterinärbesök

Ett annat alternativ för att hålla din vän vid bästa hälsa samtidigt som du sparar pengar på husdjurskostnader är att fråga din veterinär om betalningsplaner för tjänster. Dessa förmåner täcker rutinvård och tjänster, och ibland rabatter på mediciner.

Vi hoppas att tack vare dessa tips kommer åtminstone en ägare som funderar på att överge sin fyrbenta vän på grund av de höga kostnaderna att ändra sig och fortsätta leva tillsammans i kärlek.

Av Husse