Ibland finns det tillfällen då du behöver ta med dig din hund i bilen på vintern. Du kanske ska åka bort, köra till veterinären eller så ska du ut och jaga. Men vad behöver du tänka på då?

Det är alltid viktigt att du tänker på hundens, din egens och andra medtrafikanters säkerhet när du har en hund i bilen. Det finns lagar som säger att hunden ska åka på ett säkert sätt och det är antingen i en bur, i hundbilbälte eller i bagageutrymmet bakom ett stabilt hundgaller. Det finns dessutom en del andra saker du bör tänka på.

Håll bilen på vägen

När du kör med en hund i bilen är det viktigt att ha en säker bil med bra däck för att alla ska åka säkert. Dessutom måste du kunna rikta blicken på vägen och hålla koncentrationen på den. Att ha en lös hund i bilen är därför inte speciellt lämpligt och det är inte heller säkert. På vintern kan du råka ut för halka och att häva en sladd med en hund i knät är svårt eller rent av omöjligt. Om du hamnar i diket eller krockar är det också klokt att hunden sitter säkert. Då är risken minimal att den kan springa bort om en dörr öppnas, ett fönster går sönder eller liknande.

Rätt utrustning för hunden

Även om du ser till att din bil är utrustad med bra vinterdäck och allt annat för att säkerställa en säker färd bör du också ha koll på hur din hund åker bäst. Det finns flera olika säkra alternativ att välja mellan. Om du inte har en kombi kanske du inte får plats med en stor hundbur i bilen och hunden kan behöva åka på baksätet. Då är ett speciellt hundbilbälte bra. Det är en slags sele hunden har på sig och sedan fästs den i bilen, precis som ett vanligt bälte. Ett annat alternativ är också att du har hunden i en mindre bur. Det finns dock regler för hur stor hundens bur ska vara och du kan behöva läsa på dem.

Av Husse