Det finns en hel del som jagar med hund, speciellt nu som vargjakten är i fullgång runt om i landet. Men vill man ta med sin hund på den här typen av jakt ät det många saker man måste tänka på för att hålla hunden säker – och det är inte alla hundar som står pall för att jaga just varg, det krävs en modig en.

Jaktsäsongen på varg är i full gång och många väljer att ta med sig hunden ut i sökandet för att spåra upp vargarna. Men enligt jägaren Kim Skanslie så krävs det en speciell hund för att klara av vargjakt, och det är en modig sådan. För tidningen nwt berättar han att det dock inte finns en enda hund som faktiskt tar en varg vid en konfrontation så att släppa lös hunden utan koppel ska man inte göra. Vid den här sortens jakt bör man istället spåra vargen med två hundar i koppel för att de inte ska attackera vargen och själva på så vis bli attackerade. Men att jaga varg genom så kallad packjakt, vilket betyder att man stressar vargen med betydligt fler hundar än två stycken, det gör man inte i Sverige. Istället jagar man genom att spåra vargen och sedan är det jägarna som tar den. Och enligt Kim passar en hund med stark jaktlukt och stort mod bäst för den här typen av jakt, men den får inte vara för skarp och aggressiv då rycker den bara i kopplet – hunden måste vara tränad för den här typen av jakt också.

jaga med en hund

Vad ska man tänka på?

Det finns flera saker att tänka på när man ska jaga med hund, inte bara när det kommer till just vargjakt. Till exempel kan det vara bra att rusta hunden lika väl som man rustar sig själv och olika saker såsom skyddsvästar, GPS och andra saker som kan vara bra att ha hittas hos de flesta jaktbutiker i Sverige. Likaså finns en hel del regler och saker att tänka på som kan vara bra att kontrollera innan man ger sig ut. De flesta sådana regler som finns i ämnet finns listade hos Svenska Jägareförbundet som sammanställt alla de principer som en jägare ska följa när de tar med hunden på jakt. Till exempel skriver man om tidsramar och hur hunden ska markera under jaktens gång.

Annat att tänka på när hunden är med är hundens välmående. Precis som människor behöver hunden värma upp och få vila när den är ute och jagar med sin husse eller matte i skog och mark. Likaså behöver den få tillgång till vatten och kanske en matbit då och då för att orka hålla humöret upp – och stanna fokuserad på sin uppgift. Något som till exempel jakttidningen Svensk Jakt tipsar om är att inte släppa iväg hunden direkt när man kommer fram till platsen man ska jaga på, speciellt om det är kallt ute. Värm upp med en promenad först och efter jakten sen kan du stretcha med hunden samt lägg ut ett hundtäcke eller en filt i bilen som hunden kan ligga på under hemvägen så den fortsätter hålla sig varm. På så vis slipper hunden träningsvärk dagen efter jakten sen.

Kom ihåg under jakten:

Hunden behöver vätska under hela jakten, speciellt i minusgrader när kroppen går på högvarv för att hålla värmen och då de flesta vattendrag fryser är det inte säkert att hunden själv hittar en vattenkälla som på vår och sommar, ha därför en vattenflaska till hunden också.

Lura i hunden vätska. Vill hunden inte ha vanligt vatten kan du ta med foder som du blöter med vattnet så får hunden i sig vätska på så vis, alternativt ha en sportflaska med pip som du kan sätta i hundens mungipa.

Ta med färdkost till hunden. Precis som oss människor växlar många hundars humör efter deras mage, så ta med en matbit som hunden kan få om du spenderar många timmar i skogen.

Av Husse